Originea inelelor de nunta si simbolistica lor

Alaturi de rochia alba de mireasa si de tortul de nunta, o alta traditie veche este reprezentata de verighete si inele de logodna. Purtate pe inelarul de la mana stanga in majoritatea culturilor din vest, mai intai doar de femeie, iar mai tarziu si de sotul acesteia, verighetele sunt o dovada de fidelitate si devotament.

Inelul in Egiptul Antic. Obiceiul inelului de logodna a aparut in urma cu aproximativ 4800 de ani in Egiptul Antic. In acele vremuri papura, stuful, rogozul si papirusul erau rasucite si impletite in forma de inele circulare si aveau un scop decorativ pentru femeile din acea perioada iubitoare de frumos.

Cercul, considerat simbol al eternitatii, fara inceput sau sfarsit avea aceasta semnificatie pentru majoritatea culturilor antice. Orificiul din centrul inelului avea la randul sau o semnificatie. Acest spatiu semnifica mai degraba o portita spre lucrurile cunoscute si mai putin cunoscute din viitor. Barbatul care oferea in dar un inel unei alese a inimii era ca si cum ii declara acesteia o iubire intensa, dovada ca inelul era un cadou-declaratie, cu conotatii romantice.

Deoarece primele materiale din care se impleteau inelele nu erau durabile, curand ele au fost inlocuite cu pielea, fildesul si osul. Mai scumpe si mai placute la vedere, noile modele de inele reprezentau printre altele si bogatia sufleteasca a celui care le daruia, nu doar avutia sa.



Inelul de nunta la romani. Romanii au imprumutat si ei traditia inelelor, intr-un mod oarecum egoist. La romani simbolul dragostei a fost inlocuit cu dreptul de proprietate. Barbatul care daruia un inel femeii pe care punea ochii considera ca are drepturi absolute asupra ei, ca o poseda.

Romanii antici au inceput sa fabrice inele din fier pe care le-au inscriptionat, considerandu-le un simbol al puterii si durabilitatii, ceea ce se poate traduce in latina cu termenul de Anulus Pronubus.

Simbolul inelului crestin. O data cu anul 860, crestinii incep sa foloseasca inelele in ceremoniile de casatorie. Ei inscriptionau verighete cu porumbei, harpe sau doua maini legate. Biserica a descurajat acest obicei „pagan", de aceea, incepand cu secolul 13, inelele de logodna si de nunta au fost simplificate considerabil, avandu-se mai mult in vedere aspectul spiritual al cununiei aprobat de un episcop prin legamantul numit simbolic „uniunea inimilor".

De-a lungul timpului, inelele de casatorie au fost purtate pe diferite degete, inclusiv degetul mare de la ambele maini. Conform unei traditii romane, inelul de nunta este purtat pe al patrulea deget al mainii stangi deoarece aici exista vena numita „Vena amoris" care este conectata direct la inima.

Cu toate acestea, oamenii de stiinta au demonstrat ca vena amoris nu exista, iar teoria a cazut. In ciuda acestui fapt, au aparut si alte mituri la crestini pe care romantici incurabili le-au crezut, iar astfel traditia inelului pe al patrulea deget de la mana stanga s-a pastrat pana in secolul XXI .

Dupa unii, casatoriile crestine timpurii aveau un ritual de a purta verigheta pe al patrulea deget. In timp ce preotul spunea: "In numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh", el lua inelul atingand pe rand cu acesta degetul mare, degetul aratator, degetul mijlociu si apoi, in timp ce rostea "Amin" , parintele punea inelul pe al patrulea deget cunoscut acum drept inelar, moment in care casatoria era pecetluita.

De ce purtam verighetele la mana stanga?

Traditia verighetei purtate pe mana stanga este mai degraba un lucru practic decat un obicei pastrat din generatie in generatie. Avand in vedere ca majoritatea oamenilor isi folosesc in activitatile cotidiene mana dreapta, oamenii au convenit ca este mai practic sa poarte inelul pe degetul al patrulea de la mana stanga.

Stiati ca:
- primul inel de logodna care este de fapt si cel mai mic a fost oferit Printesei Mary, fiica lui Henry al VIII-lea pe cand aceasta avea doar doi ani?

- In SUA anual se folosesc 17 tone de aur doar pentru fabricarea inelelor de logodna si pentru verighete?

- primul inel de logodna din diamant dateaza din 1477. Acesta a fost oferit de catre Regele Maximilian I al Germaniei (1459-1519) atunci cand a cerut-o in casatorie pe Mary de Burgundy (1457-1482)?




- Interesant este si faptul ca in multe tari din prezent, precum sunt Norvegia, Rusia, Grecia, Ucraina, Bulgaria, Polonia, Austria, Germania, Portugalia si Spania, inelul de casatorie se poarta pe degetul inelar de la mana dreapta?

- Mai mult de atat, la evrei, barbatul pune inelul pe degetul mijlociu al miresei, nu pe degetul inelar, asa cum suntem noi obisnuiti?

SURSĂ ARTICOL: ViitoareMireasa.ro

CONVERSATION

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Slider

Instagram Bogadi Mariage

Mulțumim că ne urmărești !